Otevřený dopis lídrům EU a ČR: Vylučte barmskou juntu z oficiálních jednání EU a ASEANu

Otevřený dopis lídrům EU a ČR: Vylučte barmskou juntu z oficiálních jednání EU a ASEANu

Integria se připojuje k iniciativě dalších 353 občanských uskupení působících ve prospěch svobodného a demokratického Myanmaru, které vyzývají Evropskou Unii, aby na oficiálních diplomatických jednáních zajistila přítomnost demokraticky zvolených zástupců Myanmarských občanů namísto jednání se zástupci Myanmarské vojenské junty.

Dne 2. února 2024 proběhlo oficiální setkání představitelů Evropské Unie (EU) a Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN). Namísto zajištění účasti legitimní ministryně zahraničních věcí Republiky Myanmarský svaz, paní Daw Zin Mar Aung, se však na jednáních prezentoval Soe Lin Han (Soe Lynn Han), představitel nezákonné myanmarské vojenské junty. (Juntu ustavila násilím armáda poté, co v zemi v roce 2021 zahájila stále trvající brutální pokus o převrat.)

K dalšímu diplomatickému excesu došlo na recepci Roberty Metsola 24.1.2024, jíž se zúčastnil týž pracovník barmské ambasády v Bruselu, aby pak o tom adoračně informoval barmský režimní deník Global New Light of Myanmar a oficiální profily junty. Z prostého faktu jeho výskytu na tomtéž obrázku s vysokou představitelkou EU vytvořila propagandistická mašinerie narativ existence jednání mezi jutou a EU na nejvyšší úrovni.

Otevřený dopis ze dne 20. 2. 2024 adresovaný viceprezidentu Evropské komise a vysokému představiteli Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josepu Borrell Fontellesovi a předsedkyni Evropského parlamentu Robertě Metsola připravila skupina evropských, respektive mezinárodních občanských iniciativ podporujících svobodu a demokracii v Barmě. Upozorňuje v něm na potřebu zvýšit citlivost vůči mainstreamingu malých, leč toxických režimů na evropských diplomatických platformách

Signatářské organizace působící v evropských státech dopis zaslaly rovněž nejvyšším představitelům exekutivy v oblasti zahraniční politiky v příslušných státech. 

Českému ministru zahraničních věcí byl zaslán dopis dne 23. 2. jménem představitelů organizací Burma Center Prague, Educational Initiatives Prague, Central European Institute of Asian Studies (CEIAS), Nadace Forum 2000 a Integria.

Čeho tím chceme dosáhnout? 

Nenamlouváme si, že Evropská unie v reakci na advokační dopis občanských aktivistů přesměruje své diplomatické trasy nebo že sobecké zájmy některých členských zemí nepřeváží znovu nad závazkem slušnosti a solidarity s týranými, ale:

  1. Česká republika se tradičně v evropském kontextu chová k Myanmarským s nevšední vstřícností a respektem vůči jejich osvobozeneckému odhodlání. Snad se v tomto jednání odráží historická paměť relativně nedávného zážitku totality.
  2. ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský prokázal už mnohokrát nadstandardní orientaci v problémech jihovýchodní Asie obecně a Myanmaru konkrétně. Máme tedy dobrou šanci, že tento dopis v jeho administrativě padne na úrodnou půdu.
  3. Česká republika je v přirozeném a ospravedlnitelném vleku zahraniční politiky Unie a musí svou diplomacii synchronizovat se zájmy celku. Je proto její přirozenou úlohou, aby do diplomatické agendy Unie vnášela impulzy vycházející ze zkušenosti z dialogu, kterou naši silnější spojenci nemají, a ze solidarity s těmi, jejichž hlas není vždy dobře slyšet.
  4. advokační dopisy nezmění mnoho, mlčení ale podpoří ty, proti nimž jsou namířeny. Lhostejnost u občanů vede k ignoranci u politiků, a tak je nutno lhostejnými nebýt. 

To je klíčová věc, s níž dopis podepisujeme a odesíláme se zdvořilou žádostí, aby mu byla věnována pozornost. 

V textu „Proč EU jedná se zástupci extremistické vojenské junty jako by šlo o skutečné barmské vládní činitele?“ vysvětlujeme kontext našeho apelu na nejvyšší představitele ČR a EU.

-intgr-